Nasze miody

Co to miód i jaki jest jego skład chyba pisać nie trzeba. Jeśli odwiedziłeś naszą stronę to wiemy, że jesteś wytrawnym Smakoszem który szuka czegoś konkretnego 😊

Jednak poza samymi walorami smakowymi warto abyś, nasz Smakoszu, wiedział, który z Twoich ulubionych miodów mógł poza niepowtarzalnym smakiem, dzięki swoim prozdrowotnym cechom, wesprzeć Twój organizm dostarczając tego, co oferuje nam sama natura. Taki słoiczek możesz też podarować mamie, dziadkowi czy osobie Ci bliskiej, kwiaty kupisz przy innej okazji 😉

Ale do meritum – lipowy, spadziowy, wielokwiatowy a może rzepakowy? Który miód wybrać? Który pomoże Ci na grypę, a który wspomoże pracę układu oddechowego? Poszczególne miody różnią się też zapachem oraz kolorem. Te delikatniejsze pachną zazwyczaj pszczelim woskiem i mają jasnożółty lub złotożółty kolor. Natomiast miody, które są bardziej wyraźne w smaku, jednocześnie wyróżniają się charakterystyczną wonią.

W naszej ofercie oraz tej, jaką znajdziesz u innych pszczelarzy najczęściej zetkniesz się z miodem wielokwiatowym, lipowym, akacjowym czy gryczanym ale trafisz także na miody faceliowe, wrzosowe, lawendowe czy fasolowe.

ZASTRZYK ENERGII

Miód Wielokwiatowy

Najpopularniejszy i najczęściej spotykany. Jak sugeruje sama nazwa, produkowany jest z wielu odmian kwiatów, dlatego jego kolor i smak mogą być bardzo różne. Wyróżniamy miody wielokwiatowe wiosenne, letnie i późne. Te wiosenne są zwykle jasne i delikatne w smaku, letnie mogą posiadać  nieco ciemniejszą barwę, zaś późne – ciemniejszy kolor i charakterystyczny smak.

Pomimo, iż jest wysokokaloryczny to jednak lekkostrawny. Szczególnie polecany jest w okresach wzmożonej zachorowalności na wszelkie choroby wirusowe, niezaprzeczalnie pomaga wzmocnić nasz organizm dodając energii.

Właściwości:

wzmacnia odporność,

wspomaga pracę układu krwionośnego (w tym obniża ciśnienie krwi)

pozytywnie wpływa na pracę wątroby i woreczka żółciowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz jelitowe,

niweluje zmęczenie,

obniża poziom stresu działając uspokajająco,

wspomaga organizm przy schorzeniach alergicznych (osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie).

wspomaga leczenie grypy i przeziębień.

 lekarstwo na kaszel

Miód lipowy

Posiada kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. W zapachu intensywny, niezaprzeczalnie da się w nim wyczuć kwiaty lipy. W smaku jest delikatnie pikantny, z lekką nutką goryczki. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, lekko nasennie oraz uspokajająco, obniża również gorączkę. Miód lipowy wspomaga w leczeniu grypy, kaszlu, wszelkich formach przeziębienia, anginach, zapaleniu zatok obocznych nosa oraz zapalaniu dróg oddechowych.

Często zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy często polecany jest także cukrzykom. Wspomaga w leczeniu stanów depresyjnych, koi niepokój oraz przeciwdziała bezsenności.

Właściwości:

wspomaga leczenie grypy i przeziębień,

poprawia odporność,

pomaga obniżyć gorączkę,

działa wykrztuśnie,

działa pozytywnie na układ krwionośny, moczowy i nerwowy.

delikatny jak żaden inny

Miód akacjowy

Miód akacjowy w stanie płynnym jest bardzo jasny. Z uwagi na delikatny smak jest bardzo lubiany przez dzieci. Wspomaga w leczeniu układu pokarmowego, zapaleniach błony śluzowej oraz stanach kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego.

W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Ze względu na dużą zawartość fruktozy niejednokrotnie stosowany jest przy niektórych rodzajach cukrzycy. Charakteryzuje go niska aktywność antybiotyczna.

Właściwości:

wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,

poprawia trawienie,

ochrania żołądek i jelita,

zmniejsza zgagę,

wycisza niepokój wewnętrzny, uspokaja oraz ułatwia zasypianie,

wzmacnia organizm.

najlepszy na serce

Miód rzepakowy

W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową oraz delikatny zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje tworząc kremową konsystencję przypominającą gęstością smalec, wtedy też zmienia barwę na białą lub kremową. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.

Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobór potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Właściwości:

wspomaga pracę układu krążenia,

obniża ciśnienie,

przyspiesza gojenie ran,

wspomaga pracę tarczycy i śledziony,

pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy.

 naturalny antybiotyk

Miód spadziowy

Miód spadziowy wytwarzany jest z wydzielin mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Miody spadziowe można podzielić na liściaste oraz iglaste. Te dwa rodzaje miodów różnią się od siebie barwą, aromatem, konsystencją i co ważne, smakiem. Miód spadziowy iglasty charakteryzuje ciemna barwa i łagodny, ciekawy smak, zaś miód spadziowy liściasty posiada bursztynowy kolor oraz niepowtarzalny żywiczny posmak. Miody spadziowe są gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych takich jak potas, fosfor, chlor, siarka, wapń, magnez czy żelazo.

Miody spadziowe mają właściwości antybiotyczne i bakteriobójcze a ich działanie antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśne, wspomaga system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego jak i zaburzeniach trawienia. Miody te zaleca są osobom pracującym przy komputerze.

Właściwości:

wspomaga pracę układu trawiennego i moczowego,

pozytywnie działa na serce,

działa odtruwająco,

posiada właściwości uspokajające,

wspomaga leczenie przeziębień.

lekarstwo na drogi moczowe

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy posiada charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i staje się jaśniejszy. Spożywanie tego miodu zalecane jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg układu moczowego, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.

Dzięki swoim właściwościom jest  często zalecany przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek.

Właściwości:

działa bakteriobójczo,

wycisza niepokój wewnętrzny oraz niweluje stres,

wspomaga pracę układu moczowego oraz krwionośnego,

pozytywnie wpływa na skórę,

poprawia odporność.

od serca po wątrobę

Miód mniszkowy

To jeden z wcześniejszych miodów jakie pozyskiwane są w pasiekach, gdyż uzyskujemy go z kwiatów mniszka lekarskiego czyli popularnych mleczy kwitnących intensywnie wczesną wiosną (kwiecień/maj). Miód charakteryzuje się jasnożółtym a nawet pomarańczowym kolorem.

Posiada on wysoką aktywność biologiczną. Polecany jest przy chorobach żołądka w tym zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych. Stosowany jest również przy niedokrwistości jak i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego oraz fizycznego.

Właściwości:

wzmacnia organizm,

poprawia odporność,

wspomaga leczenie problemów reumatycznych,

wspomaga pracę układu pokarmowego i krwionośnego,

poprawia trawienie,

działa moczopędnie i osłonowo.

ciśnienie w dół

Miód faceliowy

Miód faceliowy pozyskujemy z kwiatów facelii która jest pastewną rośliną miododajną o charakterystycznych niebieskich kwiatach. Znanych jest wiele odmian facelii, jednak w Polsce najczęściej występuje facelia błękitna wyróżniająca się piękną, niebiesko-fioletową barwą kwiatów.

Miód z facelii charakteryzuje się kwiatowym smakiem, jasnym herbacianym kolorem oraz intensywnym aromatem.

Właściwości:

obniża ciśnienie krwi,

wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym,

wspomaga organizm przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz podczas leczenia astmy oskrzelowej,

chroni wątrobę przy zatruciach,

wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, trzustki, nieżytu żołądka czy problemów z woreczkiem żółciowym,

działa przeciwbakteryjnie oraz ochronnie.

po prostu „z charakterem”

Miód gryczany

Miód gryczany jest specyficzny w smaku i zapachu dzięki czemu zyskał zarówno fanatycznych zwolenników jak i tych którzy mówią mu stanowcze „nie”. Pozyskujemy go z kwiatów gryki. Miód gryczany posiada wyczuwalnie ziarnistą strukturę o ciemno brązowej barwie, słodkim ale charakterystycznie ostrym piekącym smaku i ziołowym aromacie. Miód gryczany to ogromna dawka rutyny poprawiająca przyswajalność witaminy C.

W jego składzie znajdziemy liczne aminokwasy, fruktozę oraz magnez. Miód gryczany charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Właściwości:

poprawia odporność, wspomaga układ krwionośny oraz pracę serca,

wyrównuje w organizmie niedobory potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz manganu,

działa moczopędnie,

polecany diabetykom i osobom z chorobami metabolicznymi,

wspiera organizm w procesie zrastania się złamanych kości,

pomocny w problemach z przemianą materii oraz trawieniem.

POTRZEBUJESZ OFERTY
LUB CHCESZ ZOSTAĆ NASZYM PARTNEREM?

Każdy klient jest inny i potrzebuje personalnego podejścia! Jeżeli chcesz byśmy przygotowali dla Ciebie usługę dopasowaną do Twoich potrzeb, zostaw numer telefonu, postaramy się pomóc!


    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę Pasieka Pasjonata Anna Golka z siedzibą w Rudzie Śląskiej przy ulicy Górna 116a, w celu uzyskania odpowiedzi na przesłane zapytanie.