Nasze produkty

Pyłek Pszczeli

Pyłek kwiatowy, stanowiący męskie komórki rozrodcze jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, następnie formowany w małe kuleczki i przenoszony na odnóżach do ula. Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, różni się konsystencją oraz kolorem. Przeniesiony do ula pyłek kwiatowy nazywany jest pyłkiem pszczelim i służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych, a także  tworzeniu zapasów na okres niedostatku pyłku w przyrodzie.

Pyłek zawiera białka, węglowodany, lipidy, kwas pantotenowy, biotynę, kwas foliowy, witaminy: A, B, E, P oraz sole mineralne i substancje aktywne biologicznie.

Właściwości:

pyłek można stosować jako uzupełnienie dziennej racji żywnościowej,

wzmacnia odporność poprzez zwiększenie ilości przeciwciał,

pobudza apetyt i reguluje procesy trawienne,

reguluje przemianę materii i doprowadza do spadku wagi u osób otyłych,

zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz podnosi poziom żelaza w surowicy krwi.

posiada właściwości detoksykacyjne, antybiotyczne, antygrzybiczne i przeciwzapalne,

łagodzi i zmniejsza objawy głodu alkoholowego,

eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych.

stosowany jest jako odżywka w celu wyrównania poziomu witamin i minerałów

obniża poziom tłuszczów we krwi,

poprawia kondycję fizyczną i psychiczną,

obniża nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji oraz nerwic,

poprawia krążenie i przeciwdziała zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych,

wspomaga leczenie schorzeń gruczołu krokowego,

witaminy są niezwykle cennym składnikiem pyłku pszczelego, np. witaminy A jest 20 razy więcej niż w marchwi, witamin z grupy B dwukrotnie więcej niż w mięsie czy wątrobie

Pierzga

Pierzga uznawana jest za jeden z najbardziej wartościowych pod względem spożywczym produktów. Pierzga jest produktem pszczelim powstającym z połączenie pyłku kwiatowego, miodu, mleczka pszczelego oraz enzymów dodawanych przez pszczoły. Dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego i jego właściwościom przeciwutleniającym, pierzga przez długi okres czasu nie traci swoich właściwości.

Pierzga w swoim składzie zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP, enzymy oraz liczne pierwiastki takie jak potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka oraz mangan.

Właściwości:

pierzgę można stosować jako uzupełnienie dziennej racji żywnościowej,

uzupełnia niedobory minerałów oraz witamin,

działa regenerująco i wzmacniająco na organizm

wpływa wzmacniająco na włosy oraz paznokcie

wspomaga leczenie schorzeń wątroby, schorzeń kardiologicznych. Stosowany również jako wspomaganie przy leczeniu przewlekłego zapalenia migdałków,

zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz podnosi poziom żelaza w surowicy krwi,

wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego,

wspomaga leczenie schorzeń gruczołu krokowego,

wspomaga leczenie schorzeń reumatycznych.

Wosk Pszczeli

Wosk pszczeli to jeden z produktów wytwarzanych przez pszczoły. Od wieków ludzie wykorzystywali go do wyrobu świec, ponadto posiada on szereg właściwości leczniczych, dlatego jest popularnym składnikiem maści, kremów czy balsamów.

Właściwości:

dzięki zawartości kwasów tłuszczowych i alkoholi wosk ma działanie bakteriobójcze, natłuszczające oraz ochronne, przez co przeciwdziała przesuszaniu się naskórka. Skóra zwilżona woskiem zachowuje gładkość, jest miękka i lśniąca, dlatego wosk dodawany jest do maści, kremów, czopków, cieni do powiek, balsamów, podkładów oraz plastrów depilacyjnych.

wspomaga leczenie schorzeń skórnych,

stosowany do wytwarzania naturalnych świec,

stosowany w pszczelarstwie do wytwarzania węzy,

stosowany w przemyśle chemicznym (składnik nabłyszczaczy, środek konserwujący żywność, itd.)

Propolis

Wytwarzany przez pszczoły Propolis zwany również kitem pszczelim posiada właściwości dezynfekujące i antyseptyczne. Propolis jest substancją żywiczną o gęstej i lepkiej konsystencji. Posiada charakterystyczny bardzo przyjemny i cytrusowo-korzenny zapach. W smaku jest gorzki i lekko piekący. Do produkcji propolisu pszczoły wykorzystują wydzielinę pąków drzew liściastych oraz uszkodzenia w korze drzew iglastych.

Właściwości:

stosowany w leczeniu schorzeń skórnych,

posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne,

wzmacnia układ immunologiczny,

stosowany w okresie przeziębienia, grypy jak również w zakażeniach górnych dróg oddechowych.

Miód

Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają i przerabiają wzbogacając w enzymy. Miód w zależności od  ten może być płynny, lepki, lub skrystalizowany. Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy miodami nektarowymi, zaś te wytworzone przez pszczoły ze spadzi mszyc i czerwców to miody spadziowe.

Właściwości:

dzięki zawartości cukrów prostych oraz szybko wchłanianej glukozie, miód jest doskonałym pokarmem regeneracyjnym stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu,

stosowany w walce z przeziębieniem i grypą,

wspomaga układ krwionośny, wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy,

wspomaga układ immunologiczny,

posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i przeciwzapalnie,

wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego oraz moczowego,

wspomaga leczenie schorzeń dróg oddechowych oraz schorzeń alergicznych.

POTRZEBUJESZ OFERTY
LUB CHCESZ ZOSTAĆ NASZYM PARTNEREM?

Każdy klient jest inny i potrzebuje personalnego podejścia! Jeżeli chcesz byśmy przygotowali dla Ciebie usługę dopasowaną do Twoich potrzeb, zostaw numer telefonu, postaramy się pomóc!


    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę Pasieka Pasjonata Anna Golka z siedzibą w Rudzie Śląskiej przy ulicy Górna 116a, w celu uzyskania odpowiedzi na przesłane zapytanie.