A co to jest ten kremowany miód?

Wielu z Was pyta nas często o to, co to właściwie jest ten kremowany miód, z czego się składa, dlaczego jest inny niż tradycyjny?

Najlepiej gdybyście podjechali do nas po słoiczek Waszego ulubionego miodu a my wszystko Wam opowiemy 😊

No dobrze, ale tak na poważnie skoro dysponujecie zapasami miodu a macie siedzieć, myśleć czy wpisywać w wyszukiwarkę hasło „miód kremowany”,  to i tutaj pomożemy. Usiądźcie wygodnie, zaczynamy 😊

Kremowanie polega na zmianie konsystencji miodu. Każdy rodzaj miodu po jego odebraniu z ula, odwirowaniu i przepuszczeniu przez sita jeszcze przez jakiś czas posiada płynną konsystencję. Następnie, w zależności od rodzaju miodu, podlega zupełnie naturalnemu procesowi krystalizacji. W trakcie tego procesu w miodzie zaczynają zachodzić reakcje, które powodują jego gęstnienie i tworzenie się kryształów. Miód wyraźnie twardnieje, często nie można go rozsmarować a nawet wyjąć ze słoika.

Proces krystalizacji najszybciej można zaobserwować w miodzie rzepakowym – często już po kilku dniach od wybrania go z ula. Miód wielokwiatowy krystalizuje nawet po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach. Najdłużej proces ten przebiega w miodzie akacjowym który swoją płynną postać potrafi zachować nawet kilkanaście miesięcy. Na proces krystalizacji mają również wpływ warunki oraz temperatura przechowywania miodu.

Kremowanie miodu polega na powolnym rozcieraniu kryształków miodu. Prawidłowo skremowany miód ma konsystencję przypominającą masło lub gęsty krem, a w jego strukturze nie są wyczuwalne kryształki czy grudki miodu. Miód po kremowaniu zachowuje swoją płynną konsystencję i nie krystalizuje się dzięki czemu nawet po długim czasie od otwarcia słoika można go z łatwością z niego wyjąć.

Co jednak najważniejsze – poddany takiej obróbce miód zachowuje wszystkie swoje właściwości zdrowotne i pozostaje nadal produktem wysokiej jakości.

Wielu z Was uwielbia nasz miód kremowany … zaś tych wszystkich zakochanych w fantazyjnych smakach zapraszamy do zakupu naszych miodów kremowanych z dodatkami owoców liofilizowanych a gama smaków powoduje, że jest w czym wybierać 😊

Pamiętajcie:  nasz wspaniały miód + owoce liofilizowane = 100% doznań smakowych 😊

Jedyną chemia jaką dodajemy to nasza miłość do pszczół

Zobacz również:

Najnowsze wpisy na naszym blogu
PASJONATA

Nawet Chuck Norris przegrywa…

Wielokrotnie kiedy wpadacie do naszej pasieki po miód zadajecie pytanie o to, co tak naprawdę jest największym zagrożeniem dla pszczół,…
PASJONATA

Naturalny antybiotyk

Propolis jest substancja wytwarzaną przez pszczoły z żywicy drzew, wosków, olejków eterycznych i pyłku kwiatowego, którą pszczoły ponadto wzbogacają swoimi…
PASJONATA

A co z jesienią?

No i przyszła jesień…..skończyło się już chyba wszystko, na czym pszczoły mogły zebrać nektar, jak i niezbędny im zapas potrzebnego…
PASJONATA

Czy wiecie, że…

Średni zasięg lotu pszczoły wynosi 3 km, maksymalny może wynieść ponad 10 km. „Ekonomiczny” zasięg lotu to 1,5 km. Aby…
PASJONATA

Naturalny izotonik RAZ DWA 😊

Nie tylko ludzie aktywnie czy zawodowo uprawiający sport wiedzą, że nawodnienie organizmu to podstawa. W okresach intensywnych upałów czy wysiłku…