Naturalny antybiotyk

Propolis jest substancja wytwarzaną przez pszczoły z żywicy drzew, wosków, olejków eterycznych i pyłku kwiatowego, którą pszczoły ponadto wzbogacają swoimi enzymami. Propolis ma konsystencję żywicy o charakterystycznym niezwykle aromatycznym i intensywnym cytrusowo korzennym zapachu. W smaku jest gorzki i lekko piekący.

Kolor propolisu uzależniony jest od tego co stanowi główną bazę pożytkową pszczół na danym terenie, zwykle jednak spotykany jest w kolorze brązowym i jego odcieniach.

Pszczoły znając przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze zalety propolisu, uszczelniają oraz dezynfekują nim ul.

Prozdrowotne właściwości propolisu są znane człowiekowi od dawna, kit pszczeli bo również i tak nazywany jest propolis jest jednym z najsilniejszych antybiotyków występujących w naturze.

Propolis stosowany jest często w leczeniu schorzeń skórnych, stosowany w okresie przeziębienia, grypy jak również w zakażeniach górnych dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny,  reguluje ciśnienie krwi, działa antybakteryjnie oraz antywirusowo.

Z uwagi na to, że doskonale rozpuszcza się w alkoholu najczęściej spożywany jest w formie nalewki – zwanej po prostu nalewką propolisową. Taka forma aplikowania propolisu jest też z uwagi na jego duże stężenie i silne właściwości antybakteryjne – najbezpieczniejsza dla naszego organizmu.

Jak zrobić taką nalewkę?

Rozdrobniony i oczyszczony propolis należy umieścić w naczyniu i zalać alkoholem etylowym najlepiej w proporcji 100g rozdrobnionego propolisu na 0,5l alkoholu. Tak przygotowany roztwór należy szczelnie zamknąć w naczyniu (np. butelce) i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na okres 2-4 tygodni. W tym czasie należy pamiętać aby systematycznie mieszać roztwór kilka razy na dzień. Po upływie wspomnianych 2-4 tygodni bursztynowy płyn oddzielić od osadu przelewając roztwór przez gazę lub drobne sitko. Tak gotowa nalewka jest gotowa do spożycia. Zaleca się przechowywanie nalewki w ciemnym szkle.

Nalewkę z propolisu można spożywać leczniczo na wiele różnych sposobów, najczęściej jednak  poprzez dodanie od kilku do kilkunastu kropel nalewki do np. łyżeczki cukru. Można też dodać krople roztworu bezpośrednio do miodu lub wody. Same krople mogą również być użyte jako składnik do inhalacji.

Propolis jest produktem naturalnym i nie można go przedawkować, jednak ze względu na zawartość alkoholu nie należy przekraczać rekomendowanych 2-3 dawek nalewki dziennie.

Skoro już wiecie jak przygotować nalewkę propolisową to zapraszamy po propolis!

Zobacz również:

Najnowsze wpisy na naszym blogu
PASJONATA

Nawet Chuck Norris przegrywa…

Wielokrotnie kiedy wpadacie do naszej pasieki po miód zadajecie pytanie o to, co tak naprawdę jest największym zagrożeniem dla pszczół,…
PASJONATA

A co z jesienią?

No i przyszła jesień…..skończyło się już chyba wszystko, na czym pszczoły mogły zebrać nektar, jak i niezbędny im zapas potrzebnego…
PASJONATA

Czy wiecie, że…

Średni zasięg lotu pszczoły wynosi 3 km, maksymalny może wynieść ponad 10 km. „Ekonomiczny” zasięg lotu to 1,5 km. Aby…
PASJONATA

Naturalny izotonik RAZ DWA 😊

Nie tylko ludzie aktywnie czy zawodowo uprawiający sport wiedzą, że nawodnienie organizmu to podstawa. W okresach intensywnych upałów czy wysiłku…