Miód to miód

Niby każdy wie…ale miód obok oliwy z oliwek i mleka jest jednym z trzech najczęściej fałszowanych produktów spożywczych na świecie. Świadomy smakosz od razu pozna smak i zapach prawdziwego miodu. „Marketowy miodziarz” tymczasem sięga po zawsze płynny, złocisty słoik cukrowej ambrozji. Wielki słoik idzie w parze z dwukrotnie niższą ceną niż u lokalnego pszczelarza, więc w oczach takiego klienta pojawia się błysk i pewność, że okazja stała się faktem. „Mód to miód” – myśli sobie taki klient i kupuje. Niejednokrotnie ten sam klient przekonany jest o tym, że miód jest praktyczne za darmo, pszczoły tylko latają a pszczelarz czerpie korzyści, więc nie istnieją koszty. Nic bardziej mylnego. Prawdziwy miód PRZENIGDY nie będzie tani, mają na to wpływ stale rosnące koszty utrzymania pasiek, wysokie ceny sprzętu, rosnące koszty zakarmiania zimowego i leczenia pszczół czy wreszcie straty w pszczołach po okresie zimy. O powszechnej drożyźnie wspominać nie trzeba, dotyka ona każdej dziedziny czy branży.

Więc dlaczego w sieciówce jest taniej niż u lokalnego pszczelarza? Dlaczego czasem bywa tak, że u Pani na straganie lub targowisku „ten sam PRAWDZIWY miód” kosztuje dwa razy taniej?

Dlatego, że dostępny tam produkt jest często miodem zafałszowanym, którego głównym składnikiem jest syrop cukrowy. Taki miód jest tani, wyprodukowanie go to mniejszy nakład sił i kosztów. Można go wyprodukować w krótkim okresie bardzo dużo i zalać nim rynek. KE opublikowała ostatnio raporty na temat oszukańczych praktyk przy imporcie miodu do UE. Wykazano, że 46% pobranych próbek to miody zawierające syrop cukrowy. Koszt takiego miodu oscyluje w granicach 1,5 – 2,5 euro za kilogram. Unia Europejska importuje rocznie ok. 175 tyś. ton miodu rocznie. Większość fałszowanego miodu pochodzi z Chin, Turcji oraz Ukrainy. Niemal wszystkie miody które znajdziecie w sieciówkach to właśnie takie, oszukane miody, na ich etykiecie znajdziecie charakterystyczny napis dotyczący ich pochodzenia – a mianowicie „Mieszanka miodów z UE i niepochodzących z UE”.  Jeśli świadomie lubicie zajadać się syropem cukrowym wytwarzanym z ryżu, pszenicy lub buraków cukrowych to dlaczego nie. Jeśli jednak interesuje Was prawdziwy miód – szukajcie go w takiej jak nasza pasiece.

Bądźcie świadomi, tego co trafia na Wasz stół.

Zobacz również:

Najnowsze wpisy na naszym blogu
PASJONATA

Naturalny antybiotyk

Propolis jest substancja wytwarzaną przez pszczoły z żywicy drzew, wosków, olejków eterycznych i pyłku kwiatowego, którą pszczoły ponadto wzbogacają swoimi…
PASJONATA

A co z jesienią?

No i przyszła jesień…..skończyło się już chyba wszystko, na czym pszczoły mogły zebrać nektar, jak i niezbędny im zapas potrzebnego…
PASJONATA

Czy wiecie, że…

Średni zasięg lotu pszczoły wynosi 3 km, maksymalny może wynieść ponad 10 km. „Ekonomiczny” zasięg lotu to 1,5 km. Aby…
PASJONATA

Naturalny izotonik RAZ DWA 😊

Nie tylko ludzie aktywnie czy zawodowo uprawiający sport wiedzą, że nawodnienie organizmu to podstawa. W okresach intensywnych upałów czy wysiłku…